REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – II Sanskrit Shift-I

REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – II Sanskrit Shift-I राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 स्तर 1 द्वितीय प्रश्न पत्र समाधान राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 23, 24 जुलाई 2022 डाउनलोड आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 डाउनलोड करें राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 स्तर 1 और 2 के लिए प्रश्न पत्रों के साथ पूर्व परीक्षा 23, 24 नवंबर 2022 आरईईटी 23 जुलाई परीक्षा उत्तर कुंजी 2022 समाधान कुंजी पेपर सेट वार ए, बी, सी, डी आरईईटी उत्तर कुंजी, 23, 24 जुलाई 2022 प्रश्न पत्र समाधान आरईईटी स्तर 2 प्रश्न पत्र 2022 राजस्थान आरईईटी स्तर 1 और 2 उत्तर कुंजी 2022 पेपर समाधान आरईईटी स्तर 1 परीक्षा पेपर 23 जुलाई 2022 हल प्रश्न पत्र डाउनलोड भाषा – II संस्कृत शिफ्ट- I

 

61. “औ” इत्यस्य वर्णस्य उच्चारणस्थानमस्ति?
(A) दन्तोष्ठम्
(B) कण्ठोष्ठम्
(C) कण्ठतालु
(D) नासिका
उत्तर. (B)

62. अन्तःस्थाः वर्णाः सन्ति ?
(A) य् र् ल् व्
(B) ह् श् ष् स्
(C) प् फ् ब् भ्
(D) ङ् ञ् ण् न्
उत्तर. (A)

63. “अहं त्वां पश्यामि ।” इत्यस्य वाक्यस्य वाच्यपरिवर्तनं कुरुत ?
(A) त्वं मया पश्यामि
(B) त्वां मया पश्यामि
(C) त्वं मया दृश्यसे
(D) अहं मया पश्यामि
उत्तर. (C)

64. “सः गुरवे प्रणमति ।” वाक्यं संशोधयत ?
(A) सः गुरुं प्रणमति
(B) सः गुरुवे प्रणमति
(C) सः गुरो प्रणमति
(D) सः गुरुं प्रणमसि
उत्तर. (A)

65. “अहं ह्यः चित्रपटं द्रक्ष्यामि ।” वाक्यं संशोधयत?
(A) अहं ह्यः चित्रपटं पश्यामि ।
(B) अहं ह्यः चित्रपटेन अपश्यम् ।
(C) अहं ह्यः चित्रपटेन पश्यामि ।
(D) अहं ह्यः चित्रपटम् अपश्यम् ।
उत्तर. (D)

66. “संसर्गजाः …….भवन्ति ।” समुचितपदेन रिक्तस्थानं पूरयत ?
(A) गुणाः
(B) दोषाः
(C) शौर्यम्
(D) दोषगुणाः
उत्तर. (D)

67. पाठशालाविधेरनुसारं शिक्षारम्भः कस्मात् संस्कारात् परं भवति स्म ?
(A) उपनयनसंस्कारात्परम्
(B) केशान्तसंस्कारात्परम्
(C) विवाहसंस्कारात्परम्
(D) समावर्तनसंस्कारात् परम
उत्तर. (A)

68. “संस्कृतभाषाशिक्षणस्य भण्डारकरविधेरपरं नाम किमस्ति ?
(A) नवीनविधिः
(B) प्रत्यक्षविधिः
(C) व्याकरण-अनुवादविधिः
(D) विश्लेषणात्मकविधिः
उत्तर. (C)

69. “यावत्छात्रेषु सक्रियरुचिर्न भविष्यति तावत् शिक्षकस्य सर्वोत्तमकार्य पूर्णं न भविष्यति ।” ‘दी प्रिन्सीपल्स ऑफ टीचिंग मैथड’ इत्यस्मिन पुस्तके केन लिखितम् ?
(A) पिसेन्टमहोदयेन
(B) हेराल्डमहोदयेन
(C) पामरमहोदयेन
(D) कॉमेनियसमहोदयेन
उत्तर. (A)

70. संस्कृतशिक्षणं प्रति छात्रेसु रुच्युत्पादनार्थं शिक्षकेण करणीयम् ?
(A) पाठ्यपुस्तकस्य श्लोकानां वाचनम्
(B) विविध-साहित्यिक-गतिविधीनामायोजनम्
(C) संस्कृततः हिन्दीभाषायामनुवादकरणम्
(D) कठिनशब्दानामर्थलेखनम्
उत्तर. (B)

71. संस्कृतशिक्षणे मस्तिष्कयन्त्रं (संगणक) साधनं वर्तते ?
(A) दृश्यसाधनम्
(B) श्रव्यसाधनम्
(C) दृश्यश्रव्यसाधनम्
(D) किमपि न
उत्तर. (C)

72. पाठ्यपुस्तकस्य भाषा कीदृशी स्यात् ?
(A) शिक्षकाणां योग्यतानुसारम्
(B) लेखकानां योग्यतानुसारम्
(C) अधिकारिणां योग्यतानुसारम्
(D) बालानां योग्यतानुसारम्
उत्तर. (D)

73. संस्कृतशिक्षणस्य मूल्याङ्कने प्रश्नाः भवन्ति?
(A) ज्ञानात्मकाः
(B) भावात्मकाः
(C) क्रियात्मकाः
(D) उपर्युक्त-त्रिभिःपक्षैः सम्बद्धाः
उत्तर. (D)

74. उपचारात्मकशिक्षणे उपचारकार्यं कीदृशं भवेत् ?
(A) छात्रस्तरानुसारम्
(C) अध्यापकस्तरानुसारम्
(B) कक्षास्तरानुसारम्
(D) प्रधानाचार्यस्तरानुसारम्
उत्तर. (A)

75. संस्कृते चतुर्विधभाषाकौशलेषु तृतीयकौशलम् अस्ति ?
(A) लेखनकौशलम्
(B) भाषणकौशलम्
(C) श्रवणकौशलम्
(D) पठनकौशलम्
उत्तर. (D)

76. क्लिष्टशब्दानाम्, अंशानां, नूतनविचाराणां, सुभाषितवाक्यानां, मुख्यभावानाञ्च स्पष्टीकरणाय कः विधिः श्रेयस्करो भवति ?
(A) व्याकरणविधिः
(B) व्याख्याविधिः
(C) प्रत्यक्षविधिः
(D) लेखनविधिः
उत्तर. (B)

अधोलिखितं अपठितं गद्यांशम् आधारीकृत्य प्रश्नाः (77-81) समाधेयाः?
अथ कस्मिंश्चित् ग्रामे चत्वारि मित्राणि अवसन् । दारिद्रयोपहताः ते अचिन्तयन् यत् धनहीनजीवनात् तु वनवासः एव वरम् । अतः देशान्तरं गच्छामः धनोपार्जनाय इति विचार्य ते चत्वारः बन्धुजनाः उज्जयिनीनगरी प्राप्तवन्तः । तत्र एकः श्रेष्ठः भैरवानन्दः नाम योगी निवसति स्म ।

77. “धनहीनजीवनात्” इत्यत्र का विभक्तिः ?
(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) पञ्चमी
(D) षष्ठी
उत्तर. (C)

78. “प्राप्तवन्तः” इत्यत्र कः प्रत्ययः ?
(A) क्तवतुप्रत्ययः
(B) क्तप्रत्ययः
(C) वत्प्रत्ययः
(D) शानच्प्रत्यय
उत्तर. (A)

79. “विचार्य” इत्यत्र कः उपसर्गः ?
(A) विच
(B) यत्
(C) अर्
(D) वि
उत्तर. (D)

80. “दारिद्रयोपहताः” इत्यत्र सन्धिविच्छेदः अस्ति?
(A) दारिद्रि + उपहताः
(C) दारि + द्रयोपहताः
(B) दारिद्रय+ उपहताः
(D) दारिद्रय + ओपहताः
उत्तर. (B)

81. “तत्र एकः श्रेष्ठः भैरवानन्दः नाम योगी निवसति स्म ।” अत्र वाक्ये विशेष्यपदं किम् ?
(A) तत्र
(B) श्रेष्ठः
(C) एकः
(D) योगी
उत्तर. (D)

निम्नलिखितं श्लोकम् आधारीकृत्य निम्नांकिताः प्रश्ना : (82-86) समाधेया:
माला रम्यतमा वसन्ततिलकासद्वृत्तमुक्तामयी
यत्नेन ग्रथिता निसर्गविशदैः श्रीवीरभूमेर्गुणैः ।
सद्वर्णा सुकुमारबन्धललिता चेतो हरन्ती सताम्
वीराणां विदुषाञ्च सन्ततमियं पुष्णातु कण्ठश्रियम् ।।

82. अस्मिन् श्लोके किं छन्दः प्रयुक्तम् ?
(A) शार्दूलविक्रीडितम्
(B) वसन्ततिलका
(C) मालिनी
(D) मन्दाक्रान्ता
उत्तर. (A)

83. “श्रीवीरभूमेर्गुणैः” इत्यत्र सन्धि-विच्छेदः अस्ति?
(A) श्री + वीरभूमिः + गुणैः
(B) श्रीवीर + भूमेर्गुणैः
(C) श्रीवीरभूमेः + गुणैः ।
(D) श्रीवीर + भूमि + गुणैः
उत्तर. (C)

84. “सद्वर्णा” इत्यत्र कः समासः ?
(A) तत्पुरुषः
(B) बहुव्रीहिः
(C) अव्ययीभावः
(D) द्वन्द्वः
उत्तर. (B)

85. “हरन्ती” इत्यत्र कः प्रत्ययः ?
(A) शतृ
(B) तव्यत्
(C) क्तवतु
(D) अन्ती
उत्तर. (A)

86. “माला” इत्यत्र लिङ्गमस्ति?
(A) पुँल्लिङ्गम्
(B) स्त्रीलिङ्गम्
(C) नपुंसकलिङ्गम्
(D) सर्वलिङ्गम्
उत्तर. (B)

87. “44” इमां संख्यां संस्कृतेन शब्देन लिखत ?
(A) चतुचत्वारिंशत
(C) चतुरचत्वारिंशत्
(B) चतुर्चत्वारिंशत
(D) चतुश्चत्वारिंशत्
उत्तर. (D)

88. “रामः प्रातः(7:30) वादने विद्यालयं गच्छति । रेखांकितं समयं संस्कृतेन लिखत?
(A) सपादसप्तवादने
(B) पादोनसप्तवादने
(C) सार्धसप्तवादने
(D) पादोनाष्टवादने
उत्तर. (C)

89. माहेश्वरसूत्रेषु अच्वर्णाः कति सन्ति ?
(A) चतुर्दश
(B) त्रयोदश
(C) नव
(D) एकादश
उत्तर. (C)

90. “मन सत्य से शुद्ध होता है ।” अस्य वाक्यस्य संस्कृतानुवादः अस्ति ?
(A) मनः सत्यात् शुध्यति
(B) मनं सत्येन शुध्यति
(C) मनं सत्यात् शुध्यति
(D) मनः सत्येन शुध्यति
उत्तर. (D)

 

 

REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – II Sanskrit Shift-I

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*