REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – I Sanskrit Shift-I

REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – I Sanskrit Shift-I राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 स्तर 1 द्वितीय प्रश्न पत्र समाधान राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 23, 24 जुलाई 2022 डाउनलोड आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 डाउनलोड करें राजस्थान आरईईटी उत्तर कुंजी 2022 स्तर 1 और 2 के लिए प्रश्न पत्रों के साथ पूर्व परीक्षा 23, 24 नवंबर 2022 आरईईटी 23 जुलाई परीक्षा उत्तर कुंजी 2022 समाधान कुंजी पेपर सेट वार ए, बी, सी, डी आरईईटी उत्तर कुंजी, 23, 24 जुलाई 2022 प्रश्न पत्र समाधान आरईईटी स्तर 2 प्रश्न पत्र 2022 राजस्थान आरईईटी स्तर 1 और 2 उत्तर कुंजी 2022 पेपर समाधान आरईईटी स्तर 1 परीक्षा पेपर 23 जुलाई 2022 हल प्रश्न पत्र डाउनलोड भाषा – I संस्कृत शिफ्ट- I

 

 

31. वाक्यमिदं संशोधयत ?
“अहं त्वं च पठामि”।
(A) अहं त्वं च पठथः ।
(C) अहं त्वं च पठावः ।
(B) अहं त्वं च पठतः।
(D) अहं त्वं च पठसि ।
उत्तर. (C)

32. “अहं देवं पश्यामि” । इत्यस्य वाक्यस्य वाच्य परिवर्तनं कुरुत् ?
(A) मया देवं दृश्यते ।
(B) अहं देवेन दृश्ये ।
(C) मया देवः पश्यते ।
(D) मया देवः दृश्यते ।
उत्तर. (D)

33. शुद्धवाक्यम् अस्ति?
(A) त्वं पञ्च फलानि आनय
(B) त्वं पञ्चानि फलानि आनय
(C) त्वं पञ्च फलानि आनयतु
(D) त्वं पञ्च फलानि आनयामि
उत्तर. (A)

34. “कविषु कालिदासः श्रेष्ठः”?
रेखाङ्कितपदे प्रश्ननिर्माणं कुरुत –
(A) के कालिदासः श्रेष्ठः ।
(B) केषु कालिदासः श्रेष्ठः ।
(C) केसु कालिदासः श्रेष्ठः ।
(D) कासु कालिदासः श्रेष्ठः ।
उत्तर. (B)

35. ‘उद्यमेन हि सिध्यन्ति _____न मनोरथैः’ । समुचितपदेन रिक्तस्थानं पूरयत?
(A) धनानि
(B) कार्याणि
(C) फलानि
(D) रीराणि
उत्तर. (B)

36. प्राचीनयूनानीदार्शनिकः सुकरातमहोदयः केन विधिना समाजे उपदेशम् अददात् ?
(A) भाषणविधिना
(B) वादविवादविधिना
(C) प्रश्नोत्तरविधिना
(D) कथाकथनविधिना
उत्तर. (C)

37. संस्कृतशिक्षणस्य कोऽयं विधिः मातृविधिः इति नाम्ना ज्ञायते ?
(A) विश्लेषणात्मकविधिः
(B) प्रत्यक्षविधिः
(C) कथाकथनविधिः
(D) पाठ्यपुस्तकविधिः
उत्तर. (B)

38. ‘कर्णाभ्यां श्रवणं’ ‘मुखेन च भाषणम्’ उभावपि आधारौ स्तः?
(A) संस्कृत गद्य शिक्षणस्य
(B) संस्कृत पद्य शिक्षणस्य
(C) संस्कृतानुवाद शिक्षणस्य
(D) संस्कृतभाषा शिक्षणस्य
उत्तर. (D)

39. भाषा-कौशलेषु अन्तिमं कौशलं विद्यते ?
(A) पठन कौशलम्
(C) भाषण कौशलम्
(B) लेखन कौशलम्
(D) श्रवण कौशलम्
उत्तर. (B)

40. संस्कृताध्यापनस्य दृश्यसाधनेषु सर्वोत्तमं साधनं विद्यते ?
(A) श्यामफलकम्
(B) संगणकम्
(C) चित्राणि
(D) आकाशवाणी
उत्तर. (A)

41. निम्नलिखितेषु भाषाशिक्षणस्य प्रमुखं साधनं भवति ?
(A) विद्यालयभवनम्
(B) गुरुगृहम्
(C) पाठ्यपुस्तकम्
(D) शैक्षिकभ्रमणम्
उत्तर. (C)

42. संस्कृते वयं श्रवण-भाषण-पठन-कौशलानाञ्च मूल्याङ्कनं कर्तुं शक्नुयः ?
(A) मौखिकपरीक्षया
(B) लिखितपरीक्षया
(C) निबन्धात्मकपरीक्षया
(D) शलाकापरीक्षया
उत्तर. (A)

43. का परीक्षा वैधा, व्यापिका, व्यावहारिकी, समयदृष्ट्या मितव्यया च भवति ?
(A) शलाकापरीक्षा
(B) भाषणपरीक्षा
(C) वस्तुनिष्ठपरीक्षा
(D) वर्णनात्मकपरीक्षा
उत्तर. (C)

44. पूर्णतया छात्रव्यक्तित्वं मापयितुं शक्यते?
(A) दर्शनेन
(C) भाषणेन
(B) मूल्याङ्कनेन
(D) कथाकथनेन
उत्तर. (B)

45. उदाहरणानि प्रस्तूय ततो नियमनिर्धारणन्नाम भवति ?
(A) आगमनम्
(B) निगमनम्
(C) व्याकरणम्
(D) परीक्षणम्
उत्तर. (A)

निम्नलिखितम् अपठितं गद्यांशम् आधारीकृत्य प्रश्ना : (46-50) समाधेयाः –
अयं देशः बहुषु प्रान्तेषु विभक्तः । विविधधर्मावलम्बिनः नानाभाषाभाषिणः जनाः अत्र निवसन्ति । शौर्ययुक्ताः भारतीयाः स्वदेशं प्रति समर्पिताः सन्ति । अस्माकं संविधानं संप्रदायनिरपेक्षं वर्तते । विश्वस्य विभिन्ना जातयः अत्र आगत्य भारतीयाः सञ्जाताः । भारतस्य गौरवं सर्वप्राचीनम् सभ्यतायाः सूर्योदयः भारते अभवत् । अधुना भारतस्य प्रजातन्त्रात्मकं, तेजोमयं स्वरूपं विश्वस्य राजनीतिके मञ्चे सुशोभते ।?

46. ‘सूर्योदयः’ इत्यत्र कः सन्धिः ?
(A) यण् – सन्धिः
(B) गुण-सन्धिः
(C) अयादि-सन्धिः
(D) दीर्घ-सन्धिः
उत्तर. (B)

47. “सञ्जाताः” इत्यत्र उपसर्गः कः ?
(A) सम्
(B) सह
(C) सन्
(D) सञ्
उत्तर. (A)

48. “आगत्य” इत्यत्र प्रत्ययः विद्यते ?
(A) यत्
(B) ण्यत्
(C) ल्यप्
(D) क्त्वा
उत्तर. (C)

49. “अस्माकम्” इत्यत्र का विभक्तिः ?
(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) सप्तमी
(D) षष्ठी
उत्तर. (D)

50. ‘भारतस्य गौरवं सर्वप्राचीनं वर्तते ।’ अस्मिन् वाक्ये विशेषणपदं विद्यते ?
(A) भारतस्य
(B) सर्वप्राचीनम्
(C) गौरवम्
(D) वर्तते
उत्तर. (B)

निम्नलिखितम् अपठितं गद्यांशम् आधारीकृत्य अधोलिखिताः प्रश्नाः (51-55) समाधेयाः
जयपुरनगरं राजस्थानप्रान्तस्य राजधानी अस्ति । अस्य नगरस्य निर्माणं महाराजः जयसिंहः अकरोत् । अस्य नगरस्यैश्वर्यं निर्माणकौशलं सौन्दर्यञ्च विलोक्य वैदेशिकाः अपि चकिताः भवन्ति । इदं नगरं भारतस्य पेरिस-नाम्ना प्रसिद्धम् । यत्र पूर्वस्यां दिशि गलतातीर्थं तत्रैव उत्तरस्यां दिशि “आमेर” नाम्नी प्राचीना राजधानी स्थिताऽस्ति । सदैव अत्र पर्यटकाः समागच्छन्ति ।?

51. “महाराजः” इत्यत्र कः समासः ?
(A) द्वन्द्वः
(B) अव्ययीभावः
(C) कर्मधारयः
(D) द्विगुः
उत्तर. (C)

52. “सदैव” इत्यत्र सन्धिविच्छेदः विद्यते?
(A) सदा + एव
(B) सद् + एव
(C) सदे + एव
(D) सद् + ऐव
उत्तर. (A)

53. “नूतना” इत्यस्य विलोमपदं वर्तते ?
(A) अर्वाचीना
(B) अद्यतना
(C) प्राचीना
(D) सनातना
उत्तर. (C)

54. “वैदेशिकाः अपि चकिताः भवन्ति” । इत्यस्मिन् वाक्ये विशेष्यपदम् अस्ति ?
(A) अपि
(B) भवन्ति
(C) चकिताः
(D) वैदेशिकाः
उत्तर. (D)

55. अस्य नगरस्य निर्माण महाराजः जयसिंहः अकरोत् । अत्र रेखाङ्कित पदे लकारः अस्ति?
(A) लृट् – लकारः
(B) लङ्-लकारः
(C) लोट् लकारः
(D) लट्-लकारः
उत्तर. (B)

56. “माता भोजनं पचति” । वाक्यमिदं लृट् लकारे परिवर्तयत ?
(A) माता भोजनं पक्ष्यति ।
(B) माता भोजनम् अपचत् ।
(C) माता भोजनं पचेत् ।
(D) माता भोजनं पचतु।
उत्तर. (A)

57. “44” एतां संख्या संस्कृतेन लिखत ?
(A) चतुचत्वारिंशत्
(B) चतुश्चत्वारिंशत्
(C) चत्वारिचत्वारिंशत्
(D) चतुर्चत्वारिंशत्
उत्तर. (B)

58. माहेश्वरसूत्रेषु “एच्” प्रत्याहारस्य उचितक्रमः वर्तते?
(A) ए, ओ, ऐ, औ
(B) ए, ऐ, ओ, औ
(C) ए, ओ, औ, ऐ
(D) ए, औ, ऐ, ओ
उत्तर. (C)

59. संस्कृतेन अनुवादं कुरुत ?
“पुत्र पिता के साथ मन्दिर में गया”
(A) पुत्रः पित्रेण सह मन्दिरम् अगच्छत् ।
(B) पुत्रः पित्रा सह मन्दिरम् अगच्छत् ।
(C) पुत्रः पित्रा साकं मन्दिरे अगच्छः।
(D) पुत्र पित्रा सह मन्दिरं गमिष्यति ।
उत्तर. (D)

60. संस्कृतेन अनुवादं कुरुत?
“राजा राज्य की रक्षा करेगा” ।
(A) नृपः राज्यं रक्षिष्यति ।
(B) नृपेण राज्यस्य रक्षां करिष्यसि ।
(C) नृपः राज्याय रक्षिष्यति ।
(D) राजा राज्यं रक्षिष्यामि ।
उत्तर. (A)

 

 

 

 

REET Level 1 Shift 1 Exam Paper 23 July 2022 Language – I Sanskrit Shift-I

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*